آشنايي با تعمير پاور
تخصصی سخت افزارونرم افزار کامپیوتر
بی شک، اغلب کاربرانی که در شهر های کوچک، روستاها و در مناطقی که برق بشدت در حال نوسان است، با آسیب دیدگی منبه تغذیه کامپیوتر آشنا هستند. این مشکل زمانی رخ می دهد که برق شهری 220 ولت از حد معمول خود بشدت افت کرده یا افزایش می یابد. البته حتی گاهی یک نوسان مقطعی نیز ممکن است باعث خرابی پاور کامپیوتر بشود.معمولا علائم خرابی پاور روشن نشدن کامپیوتر است، بطوریکه وقتی کلید را فشار می دهیم کامپیوتر هیچ عکس العملی نشان نمی دهد و گوئی دوشاخه در پریز قرار داده نشده است. البته همیشه نمی توان به علائم ظاهری بسنده نمود زیرا ممکن است بر خلاف تصور اشکال از مادربرد، پردازنده و یا حافظه اصلی (RAM) نیز باشد. بهمین دلیل روش تست پاور و نحوه تعمیر و نگهداری پاور را در ادامه مطلب ارائه خواهیم داد.
همانطور که گفته شد علائم ظاهری خرابی پاور همان روشن نشدن کامپیوتر است و کاها نیز ریستارت های ناگهانی نیز میتواند علامت نارسائی منبع تغذیه باشد.

چنانچه با این علائم روبرو شدید، برای حل این مشکل، درب کیس را باز نموده و تمامی سوکت های برق (سوکت بزرگ متصل به مادربرد - تغذیه پردازنده مرکزی - هارد و دیسک درایوها) را جدا کنید.

دوشاخه را در پریز جا دهید

پروب قرمز به سر سیم زرد رنگ و پروب سیاه را به سیر سیم سیاه رنگ، موجود در یکی از کانکتورها اتصال دهید و رنج آن را در ولت متر روی 20 قرار دهید.

حال بایستی ولت متر عدد صفر را نشان دهد.

سپس با استفاده از یک تکه سیم دو سر سیم سبز و سیاه، (موجود در کانکتور مادربرد) با بهم وصل کنید.

نگهداری و تعمیر پاور کامپیوتر

حالا بایستی فن پاور به حرکت در آمده و اختلاف پتانسیل موجود در دو سر سیم زرد و سیاه که اهم متر به آنها وصل است، 12 ولت را نشان بدهد. این امر حاکی از صحت کارکرد پاور بوده و چنانچه غیر از این باشد اشکال کار از پاور است و باید به تعمیر آن بپیردازیم.

البته اگر ولتاژ سیم زرد 12 بود، تنها به درستی آن اکتفا نکنید. از صحت اختلاف پتانسیل در دو سر سیم های سیاه -  قرمز (5 ولت) ، نارنجی (3.3 ولت) و بنفش (5 ولت) نیز اطمینان حاصل کنید.

نگهداری و تعمیر پاور کامپیوتر

در صورت صحت تمامی موارد گفته شده، قدم بعدی مادربرد است که در حیطه بحث ما نیست. اما چنانچه یکی از موارد فوق صحت نداشته باشد اشکال کار از پاور است.

 

پاور ها اصولا از دو بخش درونی، قستم ولتاژ بالا و قسمت ولتاژ پائین تشکیل میشوند که معمولا اکثر خرابی هایی که مربوط به قطعی کل سیستم میشود مربوط به قسمتHigh Voltage می باشد.

در بخش ولتاژ بالا، چندین دیود برای یکسو سازی، خازن های فیلتر و ترانزیستور های فیت بکار رفته است.

موقعی که به برد یک پاور سوخته نگاه میکنیم با یک فیوز خرابو احتمالا چندین خازن باد کرده (متورم) روبرو خواهیم شد. حتی اگر با این علائم روبرو نشدید نگران نباشید. یک روتین بسیار ساده رو براتون شرح میدم که بتونین پاور معیوب رو در 80 درصد موارد تعمیر کنید.

1- در ابتدا همه دیود های بخش ولتاژ بالا رو چک کنید. (چنانچه پاور کلا از کار افتاده، مطمئن باشید یک یا چند تا دیود در این قسمت اتصال کوتاه داده یا بقول معروف خراب شده)

برای اینکه بتونید دیود سالم رو از معیوب تشخیص بدین، باید یه پایش رو از برد جدا کنید، اهم متر رو رو تست دیود قرار داده و به 2 پایه دیود وصل کنید. دیود سالم جریان رو از یه طرف عبور میده به همین دلیل وقتی جای ÷روب ها رو باهم عوض کنیم نباید جریانی عبور بده، در صورتی که دیود از هر دو طرف جریان عبور داد (اهم متر صدای بیپ میده) ، دیود معیوب بوده و با مشابه اون تعویضش کنید.

2- دو عدد ترانزیستور فیت در قسمت ولتاژ بالا هست که روی هیت سینک سوار شدن، اونا رو تست کنید. تست کردنشون مثل تست کردن دیود معمولی هست با این تفاوت که از 2 پایه کناری به پایه وسطی جریان میده ولی برعکس نه، اگه غیر از این بود باید عوضشن.

3- مقاوتهای ریز و درشت (مخصوصا اطراف قطعات سوخته شده) رو با توجه به نوار رنگی روی اونها تست کنید که سالم باشن. (هرچند من بندرت دیدم مقاومت بسوزونن)

4- خازن ها برای تثبیت ولتاژ خروجی مدار بکار میرند. اگر با دقت به آنها توجه کنین میتونین تشخیص بدین سالمه یا معیوب. هرچند خازن ها عمری متناهی دارند و بهتره اگه مدت زیادی کا کدن عوض بشن. روش تشخیص خازن معیوب از شکل ظاهرشه. خازنی که خراب شده از سمت بالای اون جدار فلزی باد کرده یا ترکیده، حتی گاهی ممکن است خازن از سمت پائین (بطرف پایه ها) ترکیده باشد و از ظاهر اون نشه تشخیص داد، که اون هم باید عوض بشه.

5- در نهایت فیوز مدار رو دقیقا با مشابه آن تعویض نموده و با وصل نمودن دو سیم سبز و سیاه پاور رو تست کنید. اگه ظاهرا مشاهده نمودید که پاور شروع بکار کرد باید بهتون تبریک گفت، اما یک قدم دیگر نیز برای حصول اطمینان باقیست! و ان هم تست ولتاژهای خروجی می باشد. چه بسا امکان دارد پاور کار میکند اما یکی از ولتاژ ها کم یا زیاد است حتی احتمال اینکه یکی از ولتاژها قطع باشد وجود دارد. اگر به چنین مشکلی برخورد کردید نترسید باز هم مشکل حل شدنی است. ایرادهایی از این قبیل مربوط به بخش low Voltage مدار می باشد. برخی از پاورها (مخصوصا پاورهائی که جدیدا با بازار آمده اند) از آی سی های مقایسه گر استفاده میکنند. کار آنها بدین صورت است که ولتاژ ایجاد شده رو با ولتاژ استاندارد مقایسه نموده، چنانچه در محدوده معین شده نباشد خروجی را قطع میکند. بیشتر موارد از این نوع، معمولا از خرابی این آی سی ها هستند، اما مدارات الکترونیکی را نمیتوان با حدس و گمان عیب یابی و تعمیر کرد. بایستی با تست اصولی آن، قدم بقدم پیشرفت تا با قطعه معیوب رسید.

بهمین منظور و برای مطالعه بیشتر،یک فایل آموزشی ساده در رابطه با تعمیر پاور را نیز در اختیارتون میذارم. میتونید براحتی دانلود کرده و استفاده نمائید.


نظرات شما عزیزان:

علی
ساعت5:54---4 اسفند 1391
سلام دستتون درد نکنه خیلی عالی توضیح دادین حال کردم.

جوانبخت
ساعت11:56---7 خرداد 1391
سلام
خیلی زیبا و مفصل توضیح دادین
البته من هنوز اجراش نکردم
ولی لذت بردم که انقدر دقیق گفتین
مشکل من اینه که فن پاور سیستمم خیلی صدا داره
مرسی از وبلاگ مفیدتون


رضا
ساعت9:22---12 ارديبهشت 1391
خیلی خوب وجامع بود .ممنون

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





نوشته شده در تاريخ جمعه 21 بهمن 1390برچسب:, توسط قاسم ابناوی |